РАДИАЦИЯ

Posted: юни 28, 2011 in Uncategorized
Етикети:, , , ,

– Радиацията не е опасна! – каза мъжът срещу мен, докато внимателно дъвчеше парчета от грамадния шашлик и ме фиксираше с едни доста критични очи.

Срещу мен е Янко Янев, програмен директор от Международната агенция за атомна енергия и бивш директор на закрития вече Комитет за използване на ядрената енергия за мирни цели (КИАЕМЦ).

– ?!

– Защото, г-жо Стоичкова, ако радиацията беше опасна, Вие щяхте да се родите с датчик отзад!

Разбира се, идеята да се родим с по един гайгеров брояч отзад е парадоксална и доста смешна, и  видението, което предизвика тази фраза, ме разсмя искрено.

– Ами да! Какво си мислите вие журналистите? – продължи моят прочут събеседник и заби гвоздеят на вечерта: – Човешкото тяло, например, е 100 000 пъти по-чувствително към цианидите, които са силно токсични за нас.  Ако радиацията беше толкова отровна, Господ Бог щеше да ни направи силно чувствителни към нея, за да може да се предпазваме…

Изключително съдържателната лекция на тема радиация се състои в една от кръчмите на Златни пясъци, която има едно  преимущество и то е, че е на брега и осигурява фантастична гледка към притихналото на залез море. Проследявайки зареяния ми поглед по пламналата в тюркоазено синьо огледална повърхност, Янев добави: –

– Ако съберем всички радиоактивни отпадъци, заедно с всичкото ядрено гориво и ги потопим тук, в Черно мор, радиационният фон наоколо няма да се промени! – натърти той и пак ме „закова“ с очи. – Като радиохимик знам и Ви казвам – радиацията се разтваря във водата. Преобразува се в други изотопи, които вече не са радиоактивни.

Идеята, че радиацията се разтваря във вода и това е химическият процес, който ни пази от повишаване на радиационния фон и  предозиране е абстракция, която моето журналистическо съзнание отказва да приеме докрай. Имам нужда от още доказателства, но съм поканена на вечеря и съм без диктофон, така че ще се опитам да запомня как по дяволите става това преобразуване на урана, йода, ксенона и другите радиоактивни изотопи, след като попаднат във водата.

– Плутоният се получава в резултат на работата на ядрения реактор. Той е тежък метал със сребристо сив цвят, но бързо се окислява и заприличва на желязо със зеленикаво сив отенък. Силно токсичен, утаява се в костите и черния дроб, каза Янев.

И от плутоний може да се защитите с лист хартия, както съобщиха и от японската телевизия, продължих наум аз. Но това е най-отровното вещество, изобретение на човека през 1940 година, когато са бомбардирали уран с диутерони. Глен Сийборг е човекът, който го е създал. Портретът му е в Уикипедия. Най-важният му  изотоп е Pu-239, с период на полуразпад от 24 360 години. От плутоний са ядрените бойни глави. С плутоний беше отровен преди няколко години и един руски шпионин – Литвиненко, който плюеше Путин и заради интервю с когото, Георги Коритаров беше уволнен от бТВ.  Под натиск от президентството и руското посолство.

Янко Янев е уникално интересен събеседник. Той е най-високопоставеният българин в МААЕ и аз съм цялата в слух. За разлика от повечето професионалисти в този бранш , Янев не само знае, но и знае да говори увлекателно. Но толкова бързо премята темите в разговора, че се чувствам като повлечена от бързия влак. Пречи ми да се насладя на залеза и на вечерята. Нагласих се да почивам, а се оказах на работа. И то по тема, по която трябва да си водя записки. Мамка му. Моля келнера за салфетки и ровя в проклетата дамска чанта за писалка, но напипвам само червилото. Бясна съм. В тъмницата кой ти гледа червилото! Не знам за брояч отзад, но със сигурност ще си сложа писалки и тефтери по всички чанти, още щом се прибера в хотела.

– Разбирате ли, навремето, когато Чернобил избухна, българското население се облъчи с йод 131, защото нямаше кой да му каже да не пие мляко, а да прави сирене. Никой нямаше да бъде облъчен. Защото след като узрее в сиренето вече няма да има радиоактивен йод. И нямаше да има такива поражения върху населението тази ядрена катастрофа.

Знам за какво говори тук. Тогава бях класна на деца от 1-ви клас и директорката ни предупреди неофициално, че децата не бива да се водят в парка. Оттогава съм добре запозната с въпросния радиоактивен изотоп на йода.

Периодът на полуразпад на йод 131 е 8 дни. Значителна част от активността на радиоактивните вещества, които могат да бъдат изхвърлени в околната среда при ядрена авария в атомна централа, се формира именно от йод-131. Други радиоактивни изотопи като йод-132, йод-133, йод-134 и йод-135, имат по-малко време на живот. Друга особеност на йода е, че той относително лесно и бързо може да проникне в мляко (по веригата “трева / фураж – животно- мляко – човек). А щитовидната жлеза е с много малка маса (около 20 г средно за човек) и когато в нея се натрупа радиоактивен йод (йод-131), това води до голямо дозово натоварване.

В първите часове след  ядрена авария радиоактивният йод-131 постъпва в организма главно чрез вдишване, при което сравнително бързо прониква в кръвта. Лечението са таблетките калиев йодид, с които трябва да се насити предварително щитовидната жлеза. Така тя се насища със стабилен йод и така се блокиранатрупването на радиоактивен йод в нея. За да бъде ефективна, йодната профилактика трябва да се проведе своевременно, като се има предвид времето, за което стабилният йод (във вид на таблетки калиев йодид) се натрупва в щитовидната жлеза.  Скоростта на натрупване на радиоактивен йод-131 в щитовидната жлеза на деца и бременни жени е по-висока в сравнение с останалите групи от населението.

Критична група са новородените и децата до 12 годишна възраст, бременните жени и майките – кърмачки. За възрастни хора над 45 години се приема, че рискът при облъчване на щитовидната жлеза от йод-131 е минимален и за тях йодната профилактика не е задължителна.

Установено е, че най-ефективна е йодната профилактика, ако се проведе в рамките на един до два часа след възникването на ядрена или радиационна авария, чиито последствия налагат да се приложи такава защитна мярка за населението. Ако йодната профилактика се проведе след 5-тия час от началото на аварията, ефективността на защитната мярка намалява 10 пъти. На нас тогава ни препоръчваха да пием червено вино.

Питам Янко Янев вярно ли е, че червеното вино също помага срещу облъчване.

– Да, червеното вино с повече танин помага в тези случаи.

Вечерята е повече от приятна. Оказва се и полезна. Защото другото, което чух е, че Черно море е фрашкано с радиоактивен калий.

– Ама всички тичаме на плаж, включително и аз. Защото знам, че човешкото тяло е адаптирано към тази радиация. Кой знае дали изобщо ние не сме мутирали в homo sapience благодарение на радиацията…

Янев ме подкани да пия от розето, което поръчахме. Съвсем се бях загубила в абстракциите, които рисуваше.

– А защо ядрената катастрофа във Фукушима имаше по-слаби последствия за останалия свят от Чернобил. – Защото количеството вода в Тихия окан е огромно и както Ви казах, радиацията се разтваря във вода. Повечето елементи са с кратък период на полуразпад. Океанът е големият късмет на японците. – Но в океана се изливат хиляди тонове радиоактивна вода…

– Важно е в тези зони сега да бъде ограничен риболовът. Но океанът ще разтвори радиацията. Проблемът там е от друго естество – ситуацията още не е под контрол. И въпреки всичко, нали чухте презентацията на японския посланик – при целия този ужас, при мащабите на тази ядрена катастрофа съмнения само за 2-ма облъчени и нито един загинал от радиация. Невероятно, просто.

Невероятно е, наистина. Съжалявам, че посланикът отказа коментар в кулоарите по темата, но презентацията му на конференцията на Булатом  наистина беше впечатляваща. Все още изпитвам затруднение да си представя как точно се разтваря радиацията във вода. И продължавам да питам.

Известни са няколко различни механизма за образуване на радиоактивните изотопи. Първият е космогеничният, при който се произвеждат т.нар. първични радиоактивни изотопи. При него, радиоактивните изотопи се произвеждат в ядрата на звездите, при термоядрен синтез. Все още се откриват запаси от така образуваните изотопи (например уран, понеже техните периоди на полуразпад са изключително големи. Вторият важен механизъм са вторичните радиоактивни изотопи, които са продукт на радиоактивното разпадане на първичните радиоизотопи. Други радиоизотопи, като въглерод – 14, се образуват при бомбардирането на горните слоеве на атмосферата от космически лъчи. Въпреки сравнително малките им периоди на полуразпад, те не са рядкост в природата, понеже запасите от тях се попълват непрекъснато.

Янко Янев прекъсва разсъжденията ми:

– Например, в София естественият фон е далеч по-висок отколокото около АЕЦ „Козлодуй“. И това е заради прахоляците, които вдига градския транспорт, тецовете и другите промишлени замърсители. На Златни пясъци има минерални води – знаете ли колко по-висока е радиацията там. В Австрия например има много известни минерални бани, в които радонът /радиоактивен газ/е в голямо количество, но хората плащат луди пари, за да се къпят в тях и твърдят, че им помага.

Радонът е силно отровенгаз  — пределно допустимо съдържание на радона в работни помещения е 6,5*10-17 г/л. Но намира приложение в медицината за радонови вани (природни радонови или води, в които се прибавя радон) — за лечение на болести на обмяната на веществата, периферната нервна система, ставите, черния дроб и други органи.

– Знаете ли, например, че постигането на енергийна ефективност на жилищните сгради нарушава естествената им вентилация и след няколко години – рак на белите дробове! Кой говори за това? Никой, но пък непрекъснато ни облъчват с топлоизолацията на сградите. Не, че не е необходимо, но нека кажат и какво ще ни коства това, как ни се отразява на здравето.

– Откъде се взима този радон в къщи? – питам аз и вътрешно се радвам, че никога не съм могла да стоя дълго в затворено помещение.

– От атмосферата. Той се натрупва в стаите без вентилация, затова и са медицинските норми за неговото съдържание. Радетелите за енергийна ефективност трябва да се информират и за количественото натрупван на радон в жилищата на хората.

/Още от интервюто – в следващия пост/

Коментари
  1. Mr WordPress каза:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Вашият коментар